La Fira Arrels reprèn la seva activitat amb èxit d’acollida

18/09/2021

El cèntric parc d’Es Freginal de Maó s’omple de visitants durant la primera jornada de la fira i es converteix en l’escenari estival per iniciar l’esperada tornada a la normalitat del certamen.

Menorca enyorava la Fira Arrels. Un any i mig després de l’obligada cancel·lació d’Arrels, l’esperada fira de producte local i cuina de Menorca ha tornat a obrir les seves portes, i ho ha fet amb bona assistència del públic en el primer dia d’aquesta renovada 4a edició al Parc des Freginal. En un ambient de retrobaments i represa de relativa normalitat, productors i cuiners han pogut oferir de nou les seves elaboracions al públic assistent, mostrar les seves novetats i explicar als més curiosos com treballen el seu producte.

En declaracions, el director de la fira, Pep Palau, s’ha mostrat molt satisfet de la tornada d’Arrels: “Hem de considerar tot un èxit celebrar la nova edició del 2021. Ens agrada molt la nova ubicació al Parc des Freginal, que suposa una posada en escena molt lluïda i en un espai natural amb tots els requisits perquè els productors s’hi sentin còmodes i el seu producte s’expressi en el millor dels contextos”. Palau ha remarcat també l’èxit que ha suposat aconseguir la presència de 27 productors en els 15 estands de la fira “representant la diversitat del producte agroalimentari de Menorca. Petits productors, mantenint l’essència de la fira”.

La represa de la fira després de la seva cancel·lació el 2020 a causa de la situació sanitària i la propera celebració de la designació de l’illa Regió Europea de la Gastronomia 2022, dona encara més rellevància a la fira com a punt de nexe, trobada i aparador del producte local i la gastronomia de l’illa.

La jornada ha comptat també amb la visita de les autoritats, amb presència de la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, acompanyada pel conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, la directora insular del departament, Pilar Pons, i la regidora d’Economia de l’Ajuntament de Maó, Carme Seguí.

La Presidenta del Consell, Susana Mora, ha destacat que “és il·lusionant poder celebrar la fira en un moment encara difícil dins del context de pandèmia. Però era necessari poder tirar endavant, perquè així consolidam un projecte important i necessari per a Menorca, i perquè envia un missatge d’optimisme en aquestes circumstàncies tan complicades que encara vivim. Consideràvem que adaptant l’edició a les condicions sanitàries era possible fer-ho”. A més, la presidenta ha volgut fer patent que “tot i les diferències amb la temporada turística de l’any passat, el producte local ha estat l’estrella, fet que demostra l’interès per la qualitat del nostre producte”.

El conseller Josep Pastrana, per la seva part, s’ha mostrat també molt il·lusionat amb l’inici d’Arrels. “L’any passat no vam tenir l’oportunitat de fer la fira, però enguany, tot i ser en un format diferent, comptem amb representació de tots els sectors de la producció agroalimentària de l’illa. L’espai és extraordinari, portant la fira al centre de la ciutat. La celebració de la fira, tenint en compte les circumstàncies, és un missatge d’esperança i d’ànims per a tothom”.

Primera jornada d’Arrels 2021

La jornada ha iniciat a les 11 del matí amb un taller de cuina d’Es Caragol de Menorca conduït pel xef del restaurant Rels, Joan Bagur. Tot i tenir la responsabilitat d’obrir la fira després de l’aturada, la primera activitat ha comptat amb un gran nombre d’assistents interessats per la proposta que el xef menorquí ha presentat a l’audiència: velouté de fonoll amb caragols.

Tot seguit, ha tingut lloc un tast d’aliments de producció ecològica a càrrec de l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca (APAEM) i Agroxerxa. Els participants han pogut degustar rubiols de moniato i confitura de carabassa, coca de verdures, albergínia amb formatge d’Es Tudons i melmelada, i una pasta de crespellina amb figat. Les activitats del matí han tancat amb un tast de vins i formatges Mahón Menorca. A més, durant la jornada no ha faltat la maonesa, el xef Miquel Mariano de l’Associació Fra Roger, ha elaborat una maonesa en directe mentre explicava la història d’aquesta salsa i les diferents modalitats que existeixen.

Les hores del migdia han comptat també amb gran afluència de visitants, que han omplert la zona de descans habilitada per menjar i beure amb elaboracions locals de Baixavan. L’espai ha ofert música en directe amb l’actuació del saxofonista Marc Bosch. Demà serà el torn del duet de jazz Ara Martí i Icar Toset i el cantautor Marcos Vinodelfin.

Des d’avui i durant tot el cap de setmana són 15 els expositors de producte i 27 els productors de Menorca que ofereixen els seus productes als assistents. Paral·lelament, activitats gastronòmiques com demostracions de cuina o tastos guiats complementen l’oferta.

Més activitats gastronòmiques

La programació de la Fira Arrels seguirà fins a les 21 h. Aquesta tarda s’espera el taller de cuina a càrrec d’un dels xefs caps de cartell d’aquesta edició, Artur Martínez. El xef català, del restaurant Aürt de Barcelona, i amb una estrella Michelin, conduirà un taller sota el nom “Alta cuina i patrimoni agroalimentari” per oferir quatre demostracions de receptes pròpies. També durant la tarda els assistents podran assistir a un tast guiat de còctels i aperitius de la cultura menorquina amb Gin Xoriguer i al taller de cuina del xef local Richard Tejada: “La mar estacional i sostenible”.

La Fira Arrels tornarà a obrir demà, diumenge dia 19, de 10 a 20 h i seguirà amb un programa replet d’activitats gastronòmiques. Destaca la conferència de Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món, sota el títol “Som hereus d’una cultura culinària, gourmet, divertida i sana, estima-la i practica-la.”

Enguany totes les activitats són gratuïtes i la fira és d’accés lliure. Per tal de seguir totes les mesures de seguretat i sanitat pertinents, l’aforament està controlat i es compta amb dos agents Covid que informen de totes les mesures als assistents.

Productors Arrels 2021:

APAEM (Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca)
Horta, fruita i formatge Tomeu Pons
Productes Ecològics Santo Domingo
Parella Vella
Econserva Binisin
Associació de Ramaders i Ramaderes de Vaca Menorquina
Associació Oli de Menorca
Oli de Sant Joan de Binissaida
Oli Son Felip
S’Olivaret – Oli de Menorca
Morverdra
Azahar Forn i Pastisseria Integral
Binigarba
Associació ViMenorca
Binitord
Bodegas Binifadet
Torralbenc
Sa Forana
Bolets de Menorca – Sa Cuina de Sa Sínia
Destilerías Xoriguer
Dolçarmar
Es Caragol de Menorca
Graham Pearce
Isafrà Menorca
La Marcona
Quesos y Embutidos Binibeca
S’Arangí

https://www.dropbox.com/sh/gdm6w3cscntmfwm/AAB9zvVgybRm2_0pKjWFG8pFa?dl=0
*Accediu a l’enllaç per descarregar fotografies, spot, programa i tot el material d’Arrels 2021.

Maó, 18 de setembre de 2021