Comença el procés de selecció del Jove Xef Menorquí 2022

05/02/2022

Menorca Regió Europea de Gastronomia comença la selecció del que serà el III Jove Xef Menorquí 2022. El guanyador d’aquest concurs representarà a Menorca en el “European Young Chef Award” que tindrà lloc a Trondheim-Trondelag (Noruega) el mes de novembre.

Els aspirants han d’haver nascut entre l’1 de gener de 1997 i el 31 de desembre de 2003 i, juntament amb la documentació requerida, hauran d’entregar un vídeo de presentació per tal que el jurat pugui valorar la seva capacitat de comunicació i expressió i el seu domini de l’anglès. La data límit per a presentar candidatures és el 21 de febrer de 2022. El 25 de febrer es publicarà la llista de seleccionats, així com dels membres del comitè de selecció i del jurat.
D’entre tots els aspirants, el jurat seleccionarà a cinc persones que passaran a la segona fase del concurs, que se celebrarà el pròxim 12 de març a l’IES Mª Àngels Cardona de Ciutadella.

La recepta escollida per l‘organització del concurs per a aquesta edició és la panera de peix, una elaboració molt representativa de la cuina tradicional de Menorca. Els concursants hauran d’elaborar aquest plat de dues maneres: una seguint la versió tradicional i una altra versió innovadora. Els concursants hauran d’aportar el seu estil propi i creativitat, i el jurat valorarà positivament que la recepta innovadora s’inspiri en un artista menorquí, ja sigui del món de la pintura, la música, l’escriptura o qualsevol altra manifestació artística.

Els concursants tindran una hora i mitja per l’elaboració de la versió tradicional de la panera de peix, i dues hores i mitja per a la versió innovadora. En tots dos casos, hauran de preparar sis racions: una versió completa del plat para exposició i fotos, i cinc racions individuals per la degustació del jurat. La versió innovadora de la panera de peix haurà d’incloure com a base els mateixos ingredients que la recepta tradicional, encara que es podrà fer ús d’ingredients i tècniques innovadores.

A més dels coneixements culinaris, el jurat valorarà molt positivament l’habilitat dels concursants per evitar el malbaratament alimentari, la generació de residus i la utilització de plàstics d’un sol ús. El jurat també prestarà especial atenció a la destresa dels concursants per a transmetre una història sobre el plat, així com la seva connexió cultural amb Menorca. Una vegada finalitzat l’elaboració, els aspirants disposaran de tres minuts per a presentar els seus plats al jurat, que podrà formular preguntes als candidats (també en anglès) sobre la recepta i els ingredients utilitzats.

El guanyador del III Concurs Jove Xef de Menorca haurà d’estar a disposició dels seus mentors al llarg de l’any per tal de rebre la formació oportuna per a participar en el certamen europeu en representació de Menorca.

La persona guanyadora del certamen s’unirà així al paper d’ambaixadora de la cuina i la cultura gastronòmiques de Menorca, tasca que ja exerceixen les menorquines Clara Florit (Jove Xef 2019) i Cristina Llorens (Jove Xef 2021).

Bases del concurs: https://bit.ly/3rsaPia

5 de febrero de 2022.