Diàleg de propostes de millora per potenciar la pastisseria menorquina

19/12/2019

Defensar la tradició, recuperar el receptari, fer pedagogia, millorar la comunicació del producte i unir esforços entre pastissers i restauradors, han estat les principals conclusions que han sorgit de la jornada dedicarda avui dijous a reflexionar sobre la situació i comercialització del pa i la pastisseria menorquina. Una jornada emmarcada dins els Diàlegs de la Reserva de la Biosfera que organitza el Departament d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca per promoure el producte local i que s’ha celebrat a l’Hotel Jardí de Ses Bruixesde Maó. 

L’acte ha servit per posar damunt la taula el potencial dels productes típics menorquins per confrontar-lo amb la falta de defensa gastronòmica que pateixen, sovint situats com a souvenirs i amb un receptari poc present entre les noves generacions. El conseller Miquel Company ha moderat la taula de debat, on s’havia convidat el propietari del Fornet de la Soca de Palma, Tomeu Arbona, el reboster i professor del Culinary Institute of Barcelona, Jordi Farrés, el periodista gastronòmic Bep Al·lès i el president de l’Associació Professional de Pastisseria, Forn i Afins de Menorca (APAME), José Giménez, propietari de la pastisseria Ala d’Or d’Alaior.

Tots els ponents han exposat visions diferents però alhora complementaries en el sentit de defensar la tradició i reconnectar-la amb el paisatge, en paraules de Tomeu Arbona, però al mateix temps saber remasteritzar i actualitzar els productes sense perdre els orígens, en paraules del reboser Jordi Farrés. Per la seva part, el periodista gastronòmic Bep Al·lès ha apuntat diverses propostes per posar en valor els productes de pastisseria típicament menorquins fent referència a l’extens receptari que existeix que no es practica, a crear sinergies entre pastissers, restaurants i petits hotels, a tirar endavant accions de promoció o a recuperar la Diada Pastissera però amb un format diferent i no només ancorat dalt del Toro. Així mateix, el president d’APAME, José Giménez ha fet defensa dels productes de pastisseria menorquins i del component saludable davant altres productes dolços. 

En el debat posterior entre els assistents i en les conclusions, tant el conseller Miquel Company com la directora insular, Pilar Pons han mostrat el compromís del seu departament amb la defensa del producte de Menorca i amb la promoció d’aquest tipus de trobades, que ajuden a fer una mirada en comú per trobar punts que ajudin a avançar. A l’acte hi han assistit una trentena de persones entre professionals del sector i gastrònoms.