El Consell Insular finalitza la part de diagnosi per a la redacció del Pla Estratègic Agrari de Menorca

12/03/2021

El Consell Insular, a través del Leader, del Govern Balear conselleria d’agricultura i del departament d’Economia i Territori i amb la col·laboració de l’entitat Agroassessor, ha finalitzat la part de diagnosi per a la redacció del Pla Agrari de Menorca. Aquest Pla, que ha de marcar el present i futur de la nostra agricultura, té l’objectiu de millorar la competitivitat agrícola-ramadera de Menorca així com la rendibilitat dels productors i productores.

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, ha reconegut que “aquest document, àmpliament participat, és el punt de partida per posicionar la figura de la pagesia en el centre de l’activitat agrària a través de la diversificació agrària, tot amb l’objectiu comú d’avançar cap a un canvi de model agrari respectuós amb un equilibri sostenible, econòmic i social d’acord amb els principis de la Reserva de Biosfera”.

En aquesta línia, l’elaboració del Pla Estratègic compta amb dues fases: una de diagnosi i una altra de propositiva. La primera, que ja ha finalitzat, ha constat de les següents accions:

1. Estudi de la situació del sector primari internacional, europeu, estatal i insular i contextualització de l’activitat agrícola del camp de Menorca, amb la consulta dels diferents plans estratègics de referència del sector.

2. Enquesta a prop de 300 menorquins per conèixer els seus hàbits de consum.

3. Enquesta a més de 100 empreses agrícoles de Menorca per conèixer l’activitat i la tipologia de les explotacions existents.

4. A través de la difusió dels perfils d’Instagram i Facebook @estrategiaagrariamenorca qualsevol persona pot fer el seguiment de totes les accions que es van realitzant i s’hi pot adreçar per fer les consultes i/o demandes que vulgui.

5. Grups de treball amb més de 30 agents relacionats amb el camp de Menorca i especialitzats en diferents àmbits com la producció, comercialització, agents ambientals i socials, restauració i hostaleria, entre d’altres.

6. Visita a l’escola de Sa Granja per conèixer de primera mà i amb una activitat participativa, quina és la visió del camp de Menorca de les futures generacions d’agricultors i ramaders.

7. Entrevistes en profunditat a més de 30 agents relacionats amb el sector primari per conèixer quines són les principals problemàtiques que actualment afecten el camp de Menorca, com per exemple, la doble insularitat, la rendibilitat de les explotacions, el preu que es percep pels productes o l’excés de burocràcia.

La confecció d’aquest Pla Estratègic, que es preveu que estigui redactat a finals de maig, és cabdal per al Consell Insular i pel Leader de Menorca perquè encaixa amb la voluntat de seguir reforçant l’agricultura a Menorca, un dels sectors claus per a l’economia menorquina, posant a l’abast dels productors i productores totes les eines necessàries perquè puguin desenvolupar la seva tasca amb les màximes condicions garantides.

Maó, 12 de març de 2021