Reconeixement oficial a l’oli i la tortada d’ametla de Menorca

15/01/2020

El Govern de les Illes Balears inclou aquests dos productes en el Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears.

La Comissió d’Aliments Tradicionals ha decidit incloure l’oli i la tortada d’ametla de Menorca dins el Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears. D’aquesta manera, aquests dos productes passen a formar part del patrimoni d’aliments típics i tradicionals de les nostres illes i al mateix temps a poder gaudir d’un segell amb la finalitat de promocionar-los i donar-los a conèixer entre els consumidors, com també passa amb el formatge D.O Mahón-Menorca, el gin i el Vi de la Terra Illa de Menorca.

La proclamació s’ha produït després de la reunió mantinguda aquest matí a la seu del  Consell, on han participat representants de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament de les Illes Balears, del Servei de Qualitat Agroalimentària, dels consells de Menorca, Mallorca i Eivissa, de la Universitat de les Illes Balears i de les entitats interessades. La sol·licitud d’inscripció havia estat presentada per part de l’Associació Oli de Menorca i de l’Associació Professional de Pastisseria, Forn i Afins de Menorca (APAME) respectivament. 

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear, Mae de la Concha ha explicat que representa una gran oportunitat per a Menorca. Per la seva part, el conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, ha explicat que això consolida el camí de promoció dels productes fets a Menorca. El Secretari de l’Associació Oli de Menorca, Enric Pincanyol, ha afirmat que s’ha fet una gran passa endavant per aconseguir la indiació geogràfica protegida ben aviat. Des d’APAME, José Ángel Giménez s’ha mostrat orgullós que aquest producte tant menorquí passi a formar part del patrimoni de tots els ciutadans.

Aliments tradicionals

L’article 116 de la Llei 12/2001, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears, va crear el Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears, amb l’objectiu de preservar i revaloritzar el nostre patrimoni alimentari. Aquest catàleg fa referència als aliments típics i tradicionals de les Illes Balears, entenent, als efectes d’aquesta llei, que un aliment és tradicional de les Illes Balears quan s’ha acreditat un mínim de trenta anys de producció, elaboració i comercialització a les Illes Balears. La inscripció d’un aliment tradicional en el Catàleg es pot fer a sol·licitud d’una única persona física o bé jurídica si demostra que és l’única productora o elaboradora, una agrupació de productors o elaboradors, dels consells insulars, dels ajuntaments i d’ofici per la mateixa Conselleria d’Agricultura.